Piec jest niezbędny do tego, aby upiec albo udusić w nim potrawy. Trudno się bez niego obejść w domowej kuchni, a co dopiero w restauracyjnej. Już od kilku lat do kuchni w restauracjach bardzo chętnie kupowane są piece gastronomiczne konwekcyjne.
Piece gastronomiczne: zalety
Piece gastronomiczne konwekcyjne maja mnóstwo zalet. Przede wszystkim są to urządzenia bardzo nowoczesne, a przy tym mogące pełnić wiele funkcji. Wyposażając kuchnię w piec konwekcyjny można znacznie skrócić czas przygotowania potraw. Dzięki temu praca kucharzy będzie mniej męcząca. Korzyść odniosą również goście restauracji, którzy będą krócej czekać na zamówione dania. Jeszcze bardziej nowoczesne niż piece gastronomiczne konwekcyjne są piece konwekcyjno parowe. Te ostatnie piece mają dodatkową funkcją, która umożliwia naparowywanie komory pieca. Dzięki temu, że w komorze pieca podczas pieczenia potraw powstaje para wodna, są one mniej wysuszone, a więc bardziej smaczne.
Piece gastronomiczne: jakie wybrać?
Piece gastronomiczne nie są urządzeniami tanimi, na pewno więc nie warto wybierać pieca nieznanego producenta. Wybierając piec do kuchni w swojej restauracji warto zwrócić uwagę na to, jakie ma dodatkowe funkcje oraz oczywiście na jego pojemność. Podejmując decyzję o zakupie pieca konwekcyjno parowego należy pamiętać o tym, że w różnych modelach para woda może być wytwarzana w różny sposób. Do pieców wybieranych naprawdę często należą te, w których para wytwarzana jest w bojlerze.
Piec konwekcyjno parowy pozwala oszczędzać czas i energię potrzebną do przygotowania potraw.