Przygotowanie dań w restauracyjnej kuchni wymaga użycia różnorodnych narzędzi i sprzętów. Im więcej dań trzeba przygotować, tym więcej sprzętów jest potrzebnych. Urządzeniem, bez którego nie da się przygotować sporej ilości potraw jest piec. Używane piece w gastronomii to obecnie nowoczesne, sterowane komputerowo urządzenia, które pozwalają zaoszczędzić mnóstwo czasu, energii i miejsca w restauracyjnej kuchni. W chwili obecnej do najczęściej kupowanych piece w gastronomii należą konwekcyjno parowe.
Piece dla gastronomii: zalety
Konwekcyjno parowe piece dla gastronomii to urządzenia,w których para może być wytwarzana dwoma sposobami. Piece dla gastronomii konwekcyjno parowe mogą wytwarzać parę na przykład w wytwornicy pary, czyli w bojlerze. Jakie są zalety stosowania piece dla gastronomii można przeczytać w naszym artykule „Jaki piec do kuchni w restauracji?”.Oprócz pieca urządzeniem niezbędnym w każdej restauracyjnej kuchni jest profesjonalna kuchnia.
Kuchnie dla gastronomii: jaką wybrać?
Hurtownie sprzętu dla gastronomii mają w swojej ofercie także profesjonalne kuchnie dla gastronomii. Kuchnie dla gastronomii mogą być gazowe lub elektryczne. Najnowsze modele to kuchnie gastronomiczne indukcyjne. Do wyboru są kuchnie gastronomiczne indukcyjne z jednym, dwoma, czterema lub sześcioma palnikami. Kuchnie gastronomiczne, które można kupić w internetowej hurtowni mogą mieć jeden lub dwa piekarniki. Wyróżniają się nie tylko bardzo wysoką jakością, ale także wyjątkowo atrakcyjną ceną.